-1 تعریف شرکت سهامی عام
شرکتهای تعاونی سهامی عام ونحوه ثبت آنها
الف ) تعریف شرکتهای تعاونی سهامی عام وتفاوت آن با شرکتهای سهامی عام موضوع لایحه اصلاحی قانون
تجارت مصوب 1347 :
شرکت تعاونی سهامی عام نوعی شرکت سهامی عام است که با رعایت قانون تجارت ومحدودیتهای مذکور در
قانون اصلاح مواردی از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی اجتماعی وفرهنگی جمهوری اسلامی ایران واجرای
سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی تشکیل می گردد.شرکت تعاونی سهامی عام در قانون تجارت ولایحه
اصلاحی قانون تجارت پیش بینی نشده است .وجزءاقسام مختلفه شرکت ها در قانون تجارت نمی باشد
مهمترین تفاوتهای اینگونه شرکتها با شرکتهای سهامی عام موضوع قانون تجارت بشرح زیر است :
در شرکتهای مورد بحث رعایت و توجه به موارد زیر ضروری است :
1- حداکثر سهم هر شخص حقیقی ، مستقیم وغیرمستقیم در زمان تاسیس وطول فعالیت نباید از نیم
درصد سرمایه شرکت تجاوزکند
2- اشخاص حقوقی سهامدار شرکت تعاونی سهامی عام ، هرگاه خودشرکت تعاونی فراگیر ملی یا
تعاونی سهامی عام باشند حداکثر حق مالکیت ده درصد (10%) سهام رادارند.سایراشخاص حقوقی
متناسب با مقدار سهامداران مستقیم وغیرمستقیم خود حداکثرحق مالکیت پنچ درصد (5% )از سهام را دارند
3- هریک ازاشخاص حقوقی دولتی ومجموع آنها با رعایت مفاد قانون فوق الذکر در مناطق کمتر توسعه یافته تا چهل ونه درصد ( 49% ) ودر سایرمناطق تابیست درصد (20%) فعالیتهای مجاز دراین قانون مجاز به مشارکت با تعاونی از منابع داخلی خود هستند موسسات عمومی غیردولتی نیز هریک تا بیست درصد(20%) وجمعا تا جهل نه درصد (49%)مجاز به مشارکت هستند. موسسات عمومی وغیر دولتی نیز هر یک تا بیست در صد (20%)وجمعا تا چهل ونه درصد(49%) مجاز به مشارکت هستند .
در هرحال سهم مجموع بنگاهها وموسسات عمومی غیردولتی و شرکتهای دولتی مستقیم وغیرمستقیم جه در میزان سهام وچه درسمت های هیات مدیره نباید از چهل ونه در صد (49%) بیشتر گردد .
4- درزمان افزایش سرمایه، در صورتی که تمام یا برخی سهامداران از حق تقدم خود استفاده نکردند کارکنان ، غیر سهامدار شرکت در خرید این سهام تقدم دارند .
1- مجامع عمومی در تعاونی سهامی عام که تعداد سهامداران آن از پانصدنفر بیشتر باشد با بلوک بندی برگزار خواهد شد هریک از سهامداران مخیرند از طریق بلوک نماینده انتخاب کنند ویا مستقیما درمجمع عمومی حضور یابند برای رعایت حقوق سهامدران خرد، نحوه بلوک بندی در آئین نامه ای تعیین می شود که مشترکا توسط وزارت تعاون ووزارت امور اقتصادی ودارایی پیشنهاد وبه تصویب هیات وزیران می رسد .
2- کلیه سهام ، بانام بوده وتملک یا نقل وانتقال آن منوط به ثبت در دفتر سهام شرکت ورعایت سقف مالکیت سهام مقرر در اساسنامه به تشخیص هیات مدیره است که نباید
از سقف مقرر دراین ماده تجاوز کند هر توافقی بر خلاف حکم این بند باطل وبلا اثر خواهد بود .
3- شرکتهای تعاونی سهامی عام می توانند به عضویت اتاق های تعاون درآیند
ب ) نحوه وفرآیند ثبت شرکت تعاونی سهامی عام :
1- مراجعه نماینده ، موسسین به وزرات تعاون ، کار ورفاه اجتماعی ودریافت مجوز تشکیل شرکت وارائه به اداره ثبت شرکتها وموسسات غیرتجاری پس ازارائه درخواست تشکیل شرکت ومجوز وزارت تعاون ، کار ورفاه اجتماعی ، اداره ثبت شرکتها نسبت به تخصیص نام به اینگونه شرکتها اقدام می نماید واصولا تعیین نام شرکتهای یاد شده تابع قواعد عام است ازجمله عدم تشابه وتکراری بودن آن ورعایت مقررات ودستورالعمل مصوب سازمان ثبت اسناد واملاک می باشد ، اما نکته ای که دراین خصوص ذکر آن ضروری است آنست که برای کلیه شرکتهای موضوع قانون تجارت بطور کلی دادن عنوان ملی ممنوع است اما با توجه به تصریح قانون ذکر عنوان ملی درنام شرکتهای تعاونی فراگیر ملی بلامانع است .
پس از موافقت اداره تعیین نام ثبت شرکتها وموسسات غیرتجاری در مورد نام شرکت ، لازم است مدارکی که در مواد 6 الی 11 لایحه اصلاحی قانون تجارت و دستور العمل تشکیل شرکتهای تعاونی سهامی عام مصوب سال 1388 ضروری است به انضمام مجوز وزارت تعاون کار ورفاه اجتماعی وسازمان بورس واوراق بهادار به اداره کل ثبت شرکتها وموسسات غیرتجاری ارائه شود .
اداره ثبت شرکتها پس از بررسی مدارک وانطباق آن با قانون تجارت وماده 12 قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی اجتماعی وفرهنگی جمهوری اسلامی واجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی مصوب8/11/1386 اجازه انتشاراعلامیه پذیره نویسی را به موسسین میدهد. ذکراین نکته ضروری است که دراین مرحله مدارک ارائه شده از لحاظ ماهوی وانطباق باقوانین ومقررات به دقت توسط اداره ثبت شرکتها مورد
بررسی قرار می گیرد وچنانچه اساسنامه، اظهارنامه ومحتویات سایر مدارک ارائه شده منطبق با مقررات نباشد، مراتب به موسسین اعلام می گردد تا نسبت به رفع مغایرت اقدام گردد وقبل از اصلاح مغایرت امکان اجازه انتشار اعلامیه پذیره نویسی وجود ندارد. پس از انتشار وآگهی پذیره نویسی وطی تشریفات مربوط ،ارائه مدارک مورد نیاز بعد از پذیره نویسی (ازجمله اساسنامه،اظهارنامه، صورتجلسه مجمع عمومی موسسین وسایر مدارک مندرج در لایحه اصلاحی قانون تجارت ) جهت ثبت نهائی ارائه می گردد .
پس از کنترل مجدد آگهی تاسیس شرکت تعاونی سهامی عام جهت درج در روزنامه رسمی صادر می شود .
نماینده سهامداران با مراجعه به اداره ثبت شرکتها آگهی تاسیس را جهت انتشار به روزنامه رسمی تحویل خواهد داد واین روزنامه مکلف است ظرف مهلت تعیین شده منتشر نماید. لازم به ذکر است که درج در روزنامه رسمی صرفا برای اطلاع اشخاص ثالث واستناد به آن تحت عنوان سندایجاد وتشکیل شرکت است والا در شرکتهای سهامی عام ومی توان گفت در شرکتهای تعاونی سهامی عام شرکت از زمان تشکیل مجامع عمومی موسسین تشکیل شده محسوب می شود و شخصیت حقوقی پیدا می کند
در ضمن در اینجا لازم است به این نکته اشاره شود که در بخشنامه شماره 189751/90مورخ 19/10/90 سازمان ثبت اسناد واملاک کشور شرکتهای تعاونی در مرحله تاسیس وتغییرات است از تشریفات مربوط به اخذ گواهی عدم سوء پیشینه معافند اما مدیران وبازرسان اینگونه شرکتها لازم است اقرارنامه ای مبنی بررعایت بند4 بخشنامه مذکور ارائه نمایند .
ج: نحوه وفرآیند ثبت تبدیل شرکتهای موجود به شرکتهای تعاونی سهامی عام
آئین نامه اجرایی نحوه تشکیل ونظارت بر شرکتهای تعاونی سهامی عام مصوب 17/5/88 اجازه داده شده که شرکتهای سهامی یا تعاونی موجود بتوانند در صورت اصلاح اساسنامه خود وبا رعایت سایر قوانین ومقررات با مجوز وزارت تعاون به شرکت تعاونی سهامی عام تبدیل گردند. دراین خصوص دستورالعملی تحت عنوان دستور العمل تبدیل شرکت تعاونی متعارف به شرکت تعاونی سهام عام از وزارت تعاون سابق صادر شده است
در خصوص تبدیل شرکت تعاونی به تعاونی سهامی عام می توان با وحدت ملاک از ماده 279 لایحه اصلاحی قانون تجارت رعایت شرایط زیر را ضروری دانست :
1) تبدیل شرکت مستلزم برگزاری مجمع عمومی فوق العاده شرکت واساسنامه واظهارنامه جدید وارائه مدارک موضوع ماده 279 ل .ا.ق .ت می باشد
در هرحال ثبت تبدیل شرکت مستلزم مجوز از وزارت تعاون ، کار ورفاه اجتماعی وسازمان بورس واوراق بهادار است . در صورت ارائه مجوز های مربوط وانطباق مدارک ارائه شده با قوانین ومقررات نسبت به صدور آگهی تبدیل شرکت و ارائه آن به متقاضی جهت درج در روزنامه رسمی الزامی است .
د: نحوه وفرآیند ثبت تغییرات شرکتهای تعاونی سهامی عام
تغییرات شرکتهای تعاونی سهامی عام ممکن است شامل موارد زیر باشد :
1) تغییر در مواد اساسنامه – مدیران – بازرسان انحلال شرکت
2) تغییرات شرکت مستلزم ارائه صورتجلسه مجمع عمومی فوق العاده با ارائه مجوز از وزارت تعاون ، کار ورفاه اجتماعی وسازمان بورس واوراق بهادار می باشد
پس از ارائه صورتجلسه ومجوزهای فوق مراحل بعدی تغییرات شرکت همانند ثبت تغییرات شرکتهای سهامی عام است .
قوانین ومقررات مربوط :
1) موارد 1-5-9-12-36 اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی
2) دستورالعمل تشکیل شرکتهای تعاونی سهامی عام مصوب دفتر امور تعاونی های نوع جدید معاونت نظارت وتوسعه تعاونیها وزارت تعاون مصوب مهرماه 1388
3) آئین نامه اجرایی مصوب کمیسیون موضوع اصل 138 قانون اساسی
4) دستورالعمل تبدیل شرکت تعاونی متعارف به شرکت تعاونی سهامی عام
-2 شرکت سهامی خاص
شرکتی که از حداقل ۳ سهامدار به صورت حقیقی یا حقوقی تشکیل میشود.در این شرکت اعضای هیئت مدیره الزاما باید از سهامداران باشند و این نوع شرکت دارای بار تعهدی و مسئولیتی بالاتری نسبت به شرکت مسئولیت محدود می باشد.شرکت سهامی خاص بیشتر مناسب برای حضور در مناقصات و مزایدات و پیمان ها می باشد. چرا که دارای بار مسئولیتی بالایی می باشد
-3 تعریف شرکت با مسئولیت محدود
شركتی است كه بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشكیل شده و هریك از شركا بدون اینكه سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد فقط تا میزان سرمایه خود در شركت مسئول قروض و تعهدات شركت است .در اسم شركت باید عبارت ( با مسئولیت محدود) قید شود و همچنین اسم شركت نباید متضمن نام هیچ یك از شركا باشد و الا شریكی كه اسم او در اسم شركت قید شده در مقابل اشخاص ثالث حكم شریك ضامن را در شركت تضامنی خواهد داشت
-4 تعریف شرکت تضامنی
شرکتی است که تحت نام مخصوص برای امور تجاری بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل میشود.اگر دارایی شرکت برای تاییدیه تمام قروض کافی نباشد؛ هر یک ازشرکا مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است. هر قراری که بین شرکا برخلاف این، ترتیب داده شده باشد در مقابل اشخاص ثالث، کان لم یکن خواهد بود. در نام شرکت تضامنی باید عبارت «شرکت تضامنی» و لااقل اسم یک نفر از شرکا ذکر شود .
-5 تعریف شرکت مختلط غیرسهامی
شرکتی است که برای امور تجاری تحت نام مخصوصی بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود، بدون انتشار سهام، تشکیل میشود. شریک ضامن، مسئول کلیهی قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیدا شود. شریک با مسئولیت محدود، کسی است که مسئولیت او فقط به میزان سرمایهای است که درشرکت گذارده و یا بایستی بگذارد. در اسم شرکت باید عبارت «شرکت مختلط» و لااقل اسم یکی از شرکای ضامن، قید شود .
-6 تعریف شرکت مختلط سهامی
شرکتی است که تحت نام مخصوص بین یک عده شرکای سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل میشود.شرکای سهامی کسانی هستند که سرمایهی آنها به صورت سهام یا قطعات سهام متساوی القیمه درآمده و مسئولیت آنها تا میزان همان سرمایهای است که در شرکت دارند. شریک ضامن کسی است که سرمایهی او به صورت سهام درنیامده و مسئول کلیهی قروضی است که ممکن است علاوه بر دارایی شرکت پیداشود .در صورت تعدد شریک ضامن، مسئولیت آنها در مقابل طلبکاران و روابط آنها با یکدیگر، تابع مقررات شرکت تضامنی خواهد بود. در نام شرکت باید عبارت «شرکت مختلط» و لااقل اسم یکی از شرکای ضامن قید شود .
-7 تعریف شرکت نسبی
شرکت نسبی شرکتی است که برای امور تجاری، تحت نام مخصوص بین دو یا چند نفر تشکیل میشود و مسئولیت هریک از شرکا به نسبت سرمایهای است که در شرکت گذاشته است. در اسم شرکت نسبی عبارت «شرکت نسبی» و لااقل اسم یکی از شرکا باید ذکر شود؛ در صورتی که اسم شرکت مشتمل بر اسامی تمام شرکا نباشد؛ بعد از اسم شریک یا شرکایی که ذکر شده عبارتی از قبیل «و شرکا» و «و برادران» ضروری است .
-8 تعریف شرکت تعاونی
شرکتی است که تمام یا حداقل 51% سرمایهی آن به وسیلهی اعضا در اختیار شرکت تعاونی قرارگیرد و وزارتخانهها، سازمانها، شرکتهای دولتی و وابسته به دولت و تحت پوشش دولت، بانکها، شهرداریها، شوراهای اسلامی کشوری، بنیاد مستضعفان و سایر نهادهای عمومی میتوانند جهت اجرای بند 2 اصل 43 از راه وام بدون بهره یا هر راه مشروع دیگر از قبیل مشارکت، مضاربه، مزارعه، مساقات، اجاره، اجاره به شرط تملیک، بیع شرط، فروش اقساطی و صلح، اقدام به کمک در تأمین یا افزایش سرمایهی شرکتهای تعاونی نمایند؛ بدون آن که عضو باشند .
تبصره: در مواردی که دستگاههای دولتی در تأسیس تعاونی، شریک می شوند؛ ظرف مدتی که با موافقت طرفین درضمن عقد شرکت، تعیین خواهد شد؛ سهم سرمایهگذاری دولت به تدریج بازپرداخت و صددرصد سرمایه به تعاونی تعلق خواهدگرفت. مطابق مادهی 26 همان قانون: «تعاونیهای تولیدی، شامل تعاونیهایی است که در امور مربوط به کشاورزی، دام داری، دام پروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت، معدن، عمران شهری و روستایی و نظایر اینها فعالیت مینمایند» و به موجب مادهی 27: «تعاونیهای توزیع، عبارتند از تعاونیهایی که نیاز مشاغل تولیدی و یا مصرف کنندگان عضو خود را در چهارچوب مصالح عمومی و به منظور کاهش هزینهها و قیمتها تأمین مینمایند». تبصرهی مادهی 28: «تعاونیهای موضوع این قانون با رعایت قوانین و مقررات میتوانند به امر صادرات و واردات در موضوع خود بپردازند ».
- لازم به تذکر است که به موجب مقررات وزارت تعاون، سرمایهی تأمین یا تعهدشده از طرف اعضا در مرحلهی تأسیس شرکت ، نباید کمتر از 51 درصد کل سرمایهی شرکت باشد و هر تعاونی وقتی ثبت و تشکیل میگردد که حداقل یک سوم سرمایهی آن تأدیه و در صورتی که به صورت نقدی و جنسی باشد؛ تقدیم و تسلیم شده باشد. اعضای تعاونی نیز مکلفند مبلغ پرداخت نشدهی سهم خود را ظرف مدت مقرر در اساسنامه تأدیه نمایند. (مادهی 21 )
تعریف وثبت موسسات
تشكیل و موسسات غیر تجاری موسساتی هستند كه جهت مقاصد غیر تجاری مثل امور علمی ادبی یا امور خیریه و امثال آن تشكیل می شوند و تشكیل دهندگان آنها ممكن است قصد انتفاع داشته و یا نداشته باشند.
تشكیل مزبور از تاریخ ثبت شخصیت حقوقی پیدا می كنند و می تواند عناوینی از قبیل انجمن بنگاه كانون و امثال آن را اتخاذ نمایند.
موسسات غیر تجاری به دو قسمت تقسیم می شوند:
١ - موسساتی كه هدفشان جلب منافع و تقسیم آن بین اعضا خود نباشد .
٢ - موسساتی كه هدفشان جلب منافع مادی و تقسیم منافع مزبور بین اعضا خود یا غیرباشد مانند كانون های فنی و حقوقی و غیره .
حداقل شركا در موسسات فوق نباید كمتراز دو نفر باشد و قید سرمایه به هر میزان مجاز است . موسسات غیر تجاری همانند موسسات تجاری باید در تهران دراداره ثبت شركتها و در شهرستانها دردایره ثبت شركتهای اداره ثبت مركز اصلی موسسه به ثبت برسند و جهت آن كلیه اقدامات تاسیس شركتها به همراه رعایت مواد آئین نامه اصلاحی ثبت تشكیل و موسسات غیر تجاری كه در سال ١٣٣٧ به تصویب رسیده است ضروری می باشد.
جهت ثبت تشكیلات غیر تجاری تسلیم اظهارنامه (فرم چاپی تقاضانامه ثبت موسسه به همراه ضمائم لازم در دو نسخه كه دارای تاریخ و امضا بوده الزامی است ضمائم آن شامل نسخه اصلی یا رونوشت وكالتنامه (در صورت تقاضا توسط وكیل) رونوشت.
گواهی شده تصدیق كشوری كه موسسه در آنجا به ثبت رسیده به همراه ترجمه مصدق فارسی آن دو نسخه اساسنامه و امضا تمام صفحات آن توسط شركا صورت مجلس مجمع عمومی موسس مبنی بر انتخاب هیئت مدیره و معرفی صاحبان امضا (دونسخه) رسید پرداخت حقال ثبت و فتوكپی شناسنامه شركا می باشد.
در صورت غیر انتفاعی بودن موسسه اجازه نامه نیروی انتظامی محل جهت ثبت ضروری می باشد و در صورت انتفاعی بودن آن موضوع موسسه با مدارك تحصیلی و تخصص موسسین تطبیق داده شده سپس دستور ثبت صادر می گردد.
اساسنامه موسسات غیر تجاری می تواند مانند اساسنامه شركت با مسئولیت محدود باشد و در آن مواردی مانند موضوع موسسه ارگان اداره كننده (هیئت مدیره) وارگان تصمیم گیرنده (مجامع عمومی) و اختیارات آنها و غیره آورده شود.
موسسه مزبور دارای مجمع عمومی عادی و فوق العاده نیز می باشد كه هر كدام دارای وظایفی هستند. هیئت مدیره موسسه می تواند در مجمع عمومی عادی از بین شركا یا خارج از آن انتخاب گردد ومدیران می توانند برای مدت محدود یا نامحدود معین شوند و دارای اختیارات تام نیز میباشند مگر اینكه اساسنامه ترتیب دیگری را مقرر داشته باشد.
جلسات هیئت با حضور اكثریت اعضا موسسه رسمیت پیدا نموده و تصمیمات هیئت مدیره با اكثریت آرا مناط اعتبار خواهد بود.
در صورتی كه تقاضای ثبت مورد قبول واقع شود مراتب در دفترمخصوصی ثبت و ورقه ای حاكی از تصدیق ثبت به تقاضا كننده داده می شود علاوه بر آن خلاصه مراتب در روزنامه رسمی یا یكی از روزنامه های كثیر الانتشار با هزینه متقاضی نتشر می گردد.
مشاهده پست مشابه : شرکت اینترنت پرسرعت پارس آنلاین